Autor |
Wiadomość |
początkujący_123
|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2016 18:19
Temat postu : Żółty guzek ?
|
 |
|
Witam jestem początkującym hodowcą (gołębie mam od jesieni 2015 roku) . Zacząłem hodować gołębie i nie wiedziałem, że mnie tak to wciągnie. Oczywiście gołębi nie szczepiłem, oraz nie odrobaczałem ze względu na brak jakiegokolwiek doświadczenia. Teraz gdy zacząłem się zadawać z innymi hodowcami dowiedziałem się dużo ciekawych rzeczy. Wiosenne lęgi były udane, lecz z początkiem czerwca ok. 3-4 tygodniowe młode zaczęły mi padać zaraz po opuszczeniu gniazda. Młodsze taplały się w brązowym rzadkim kale w miskach lęgowych, i wszystkie gołębie zaczęły mi strasznie chudnąć i występowała biegunka. Nie mam w okolicy żadnego weterynarza, który specjalizuje się badaniem gołębi ( najbliższy 170 km ). Po pewnym czasie zorientowałem się że w dziobie u gołębi pojawiły się jakieś białe kropki. Oczywiście zrobiłem zdjęcie, a inni hodowcy powiedzieli mi że to żółty guzek.
Kupiłem ronidazol, adeno 5 in 1 i jeszcze parę innych leków wedle rad innych hodowców. Niestety nie poprawiło im się ani trochę. W tej chwili podaję czosnek, oregano i kilka innych ziołowych produktów. W grudniu zamierzam gołębie zaszczepić, odrobaczyć, porobić kurację itp.
Wrzucam zdjęcie i proszę o pomoc w rozpoznaniu choroby po podaniu wyżej objawów i właśnie tego zdjęcia. Pozdrawiam.
 |
|
|
|
|
 |
mario1111
|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2016 18:32
Temat postu :
|
 |
|
Napisz mi tel na pw. zadzwonię. |
|
|
|
|
 |
kkscy
|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2016 18:41
Temat postu :
|
 |
|
To nie żółty guzek,gołąb zaczął wytrącać wapno co świadczą białe kropki albo niedawno dostawał antybiotyk.najprawdopodobniej to może być katar.może masz jakiś przeciag w gołębniku lub słabą wentylację. |
|
|
|
|
 |
prezesoddz
|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2016 19:00
Temat postu :
|
 |
|
A czy gołębie były szczepione przeciw ospie? Sporo w tym roku pojawia się przypadków ospy dyfteroidalnej (wewnętrznej). Z tego co widze to po bokach dzioba też są jakieś zmiany> |
|
|
|
|
 |
początkujący_123
|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2016 19:18
Temat postu :
|
 |
|
Nie, gołębie nie były szczepione przeciw ospie, tak jak pisałem wcześniej zaczynam robić wszystkie kuracje i szczepienia na początku grudnia, może wcześniej tak jak mi polecili koledzy. Ale czy gołębie chudły by przy ospie ? |
|
|
|
|
 |
prezesoddz
|
Wysłany: Czw Wrz 22, 2016 19:27
Temat postu :
|
 |
|
Zmień Kolego doradców. Gołębie powinny być już dawno zaszczepione zarówno na ospe jak i na "paramyxo". Z tego co piszesz to gołebie otrzymały już sporo leków. Podaj im coś na bazie jodku potasu na grzybice. |
|
|
|
|
 |
marek1993
|
Wysłany: Pią Wrz 23, 2016 12:03
Temat postu :
|
 |
|
Koledzy, to nie jest ani żółty guzek ani ospa ani katar ani wynik kuracji antybiotykowych. Te żółte kropki na oskrzelach to brak witamin , a szczególnie brak witaminy "A" , polecałbym po prostu kilka razy tygodniowo podać jakąś multiwitaminę i powinno być po sprawie. Pozdrawiam :) |
|
|
|
|
 |
początkujący_123
|
Wysłany: Nie Wrz 25, 2016 10:35
Temat postu :
|
 |
|
Poczytałem trochę w internecie i pomyślałem, że wyślę pocztą do weta wymaz z wola, kloaki i oka. Jak będą wyniki dam znać . |
|
|
|
|
 |
początkujący_123
|
Wysłany: Sob Paź 01, 2016 18:50
Temat postu :
|
 |
|
Weterynarz powiedział, że ptaków tych nie opłaca się leczyć bo nic już z nich nie będzie. Zlikwidowałem więc całą hodowlę i zaczynam od początku. Gołębnik będzie przerobiony i będzie posiadał lepszą wentylację. Mam pytanie
jak dobrze zdezynfekować gołębnik (wyniszczyć chorobę) oprócz wypryskania
gołębnika preparatem i wywapnowania ? |
|
|
|
|
 |
kkscy
|
Wysłany: Sob Paź 01, 2016 19:02
Temat postu :
|
 |
|
początkujący_123 napisał: | Weterynarz powiedział, że ptaków tych nie opłaca się leczyć bo nic już z nich nie będzie. Zlikwidowałem więc całą hodowlę i zaczynam od początku. Gołębnik będzie przerobiony i będzie posiadał lepszą wentylację. Mam pytanie
jak dobrze zdezynfekować gołębnik (wyniszczyć chorobę) oprócz wypryskania
gołębnika preparatem i wywapnowania ? |
Jaką postawił diagnozę? |
|
|
|
|
 |
początkujący_123
|
Wysłany: Sob Paź 01, 2016 19:12
Temat postu :
|
 |
|
Rzęsistek i coś tam jeszcze ale nie chodziło o same choroby po prostu gołębie były już wyniszczone z powodu mojej naiwności. Przyczyniło się do tego podawanie na ślepo leków jak mi doradzali inni hodowcy. Powiedział że gołąb który był leczony na ślepo nie będzie miał dobrej wartości lotowej. Postanowiłem że zacznę od początku gdyż były to gołębie nieznanego pochodzenia ( z rynków itp ). Zadecydowałem że pieniądze zamiast na leczenie pójdą na przebudowę gołębnika i zbudowanie nowej drużyny ze sprawdzonymi ptakami. |
|
|
|
|
 |
Stanisław
|
Wysłany: Sro Paź 05, 2016 14:01
Temat postu :
|
 |
|
Kolego wypal palnikiem, oczywiście jeżeli gołębnik zbudowałeś z odpowiedniego materiału. |
|
|
|
|
 |
początkujący_123
|
Wysłany: Sro Paź 05, 2016 16:19
Temat postu :
|
 |
|
Wypalę palnikiem, popryskam preparatem i wywapnuję. Myślę że choroba powinna się wynieść. |
|
|
|
|
 |
ratikas
|
Wysłany: Pon Sty 16, 2017 5:28
Temat postu :
|
 |
|